Kan CBD helpen bij de behandeling van PTSS?

Post-Traumatische Stress Stoornis (PTSS) is een levens verwoestende aandoening die anderszins gezonde mensen in een toestand krijgt waarbij ze niet meer in staat zijn te functioneren en een normaal leven te leiden. Het is een “onzichtbare” aandoening die de geest beïnvloedt en stress, onrust, angst en depressie veroorzaakt. Het ontstaat door blootstelling aan een overmatig traumatische of stressvolle situatie, tot het punt waarop dit leidt tot mentale littekens. De aandoening komt het meeste voor bij soldaten en
hulpverleners. Het is een gecompliceerde aandoening, waarvoor geen snelle oplossing bestaat en vaak is er een mix van therapie en behandeling nodig. Recentelijk hebben een aantal patiënten CBD olie geprobeerd als supplement bij therapie, omdat meer onderzoek aantoont dat CBD mogelijk kan helpen de angst en onrust te verlichten. Om die reden vonden we het een goed idee om uit te zoeken wat er aan de hand is.

CBD: helpt het angst te verlichten?

Het is belangrijk te weten dat, hoewel het onderzoek naar CBD olie veelbelovend is, het nog steeds in de kinderschoenen staat. Er is niet genoeg bewijs om conclusies te trekken, maar het reeds uitgevoerde onderzoek is veelbelovend.

Het meeste onderzoek naar CBD, dat relevant is voor PTSS, legt de nadruk op angst. Door angst te verminderen, kan veel stress en onrust worden verwijderd, waardoor de aandoening beter beheersbaar is. Vorig jaar werd een meta-analyse uitgevoerd van al het huidige onderzoek naar CBD de invloed van CBD op angst, waaronder ook onderzoek op mensen. Er is absoluut meer bewijs nodig, maar geconcludeerd kon worden dat CBD mogelijk effectief kan zijn bij de behandeling van diverse angststoornissen, waaronder PTSS.

Meta analysis

De dreiging verminderen

Toegenomen waarneming van dreiging is vaak een symptoom van PTSS, waarbij patiënten alledaagse situaties en objecten als bedreigend ervaren. Wetenschappers hebben onderzocht of CBD deze gevoelens van dreiging kan beïnvloeden in een poging andere behandelmethoden voor PTSS te onderzoeken. Ontdekt werd dat CBD de neurotransmissie van 5HT1A in de hersenen vergemakkelijkte, waardoor de lange-termijn angst, veroorzaakt door de waarneming van dreiging, werd verminderd.

Research

Kijken naar de statistieken

Omdat CBD overal verkrijgbaar is, hebben de wetenschappers ook interesse in de gebruikers. In dit geval analyseerden onderzoekers 80 psychiatrische evaluaties van mensen die medicinale cannabis gebruikten om hun PTSS te behandelen; dus zowel THC als CBD waren aanwezig. Elke deelnemer onderging een, door een behandelaar bestuurde, Posttraumatische Schaal test vóór en na het gebruik van cannabis. Deze schaal wordt gebruikt om de ernst van een aandoening te evalueren. Er werd een afname van 75% gemeld in de score wanneer deelnemers cannabis gebruikten, vergeleken met wanneer ze dat niet deden. Dit suggereert dat cannabinoïden zoals CBD en THC een rol kunnen spelen bij de behandeling van PTSS.

De studie